שבט שמעון בשבילי ישראל

על שמעון פרס ז”ל ודאי שמעתם וכנראה שגם על הזמר שמעון בוסקילה אבל מה אתם יודעים על שמעון הראשון בתולדות ישראל? מה הסיפור המיוחד של שמעון בן יעקב והיכן ניתן למצוא אותו ברחבי ישראל?

מסע מזורז בעקבות שבט שמעון ומייסדו.

 

כי שמע ה’

לאחר שזכתה לאה בבן ראשון , ראובן, הגיע לעולם הבן השני לשבטי ישראל. לאה אימו בוחרת את השם שמעון :”כִּי-שָׁמַע ה’ כִּי-שְׂנוּאָה אָנֹכִי וַיִּתֶּן-לִי גַּם-אֶת-זֶה …” התחושה של לאה שהיא דחויה ממשיכה לקונן בליבה וכמו אצל ראובן גם כאן היא נותנת ביטוי לתחושת ההקלה עם הלידה בהכריזה כי אלוהים שמע את קולה. מעניין שאצל ראובן בא לידי ביטוי כח הראיה (“ראה ה’ בעוניי”) ואילו עכשיו מודגשת דווקא השמיעה (“שמע ה'”) כאילו שני החושים המרכזיים חברו יחד להושעת לאה ומציאת חן בעיני יעקב. ואכן מסתבר שגם סיפורו של שמעון מסובך למדי ממש כמו ביחס לראובן אחיו הבכור, ואם אצל ראובן מצאנו דחיקה החוצה מסיפור השבטים הרי התופעה מתחזקת עוד יותר אצל שמעון.

 

גלגוליו של שמעון

לא הרחק ממקום מושבי בכפר סבא לייד מחלף אייל נמצא ציון קבר המיוחס לשמעון בן יעקב. המבנה מזכיר קבר שייח’ ואליו מגיעים מעת לעת פוקדי קברי צדיקים. אבל זיהוי קיברו של שמעון מופיע בעוד מקומות בארץ. כך למשל בספר הישר מסופר: “ואת שמעון ולוי קברו בעיר מנדא אשר נתנה לבני שמעון”, כלומר באזור הגליל. מקום משוער נוסף הוא גבעת גד ליד אמציה בראש ההר ויש שמציינים את איזור הר הארבל הסמוך לכינרת. כידוע, ריבוי מסורות מעיד יותר מהכל על חוסר בהירות ביחס למקום המדוייק ובעיקר ביחס לסיפורו הסבוך של שמעון.

בקורס הזה המטרה שלי היא להראות לך כי אכן יש קשר עמוק בין קלפי הטארוט לבין אתרים ומקומות בארץ ישראל. הסמלים והמשמעויות שבקלפים נגזרים ישירות מאירועים הסטוריים, מדמויות ומתהליכים שמתגלים גם כאן בארץ ישראל והחשיפה לקשר הזה תעמיק גם את ההבנה של הקלפים, גם מקומות בארץ וגם את הנפש שלך..

נקמת אחים ומכירת יוסף

את דחיקתו של שמעון ממרכז ההויה של שבטי ישראל אנו מוצאים כבר בראשית דרכו בשני אירועים דרמטיים. האירוע הראשון הוא הריגת שכם בן חמור וכל הזכרים בעיר שכם. לפי המסופר בפסוקים עברה דינה אחותם התעללות ואונס בידי שכם בן חמור. שמעון ולוי חברו יחד כדי לנקום את כבוד המשפחה וכבוד אחותם. הם פונים בעורמה לדרוש ברית מילה מכל הזכרים ואז ביום השלישי והקשה ביותר הם פותחים במעשה נקמה. המעשה הנועז לא זכה להערכה מצד יעקב אביהם “וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב אֶל שִׁמְעוֹן וְאֶל לֵוִי עֲכַרְתֶּם אֹתִי לְהַבְאִישֵׁנִי בְּיֹשֵׁב הָאָרֶץ בַּכְּנַעֲנִי וּבַפְּרִזִּי וַאֲנִי מְתֵי מִסְפָּר וְנֶאֶסְפוּ עָלַי וְהִכּוּנִי וְנִשְׁמַדְתִּי אֲנִי וּבֵיתִי”. אולם הם השיבו לו “וַיֹּאמְרוּ הַכְזוֹנָה יַעֲשֶׂה אֶת אֲחוֹתֵנוּ”.

האירוע הדרמטי השני היה מעשה מכירת יוסף אחרי השלכתו לבור. בניגוד לראובן ויהודה שפעלו להצלת יוסף היו שאר האחים שותפים למכירה ואומנם שמו של שמעון לא מוזכר באופן מפורט אבל מהמשך הסיפור בו פוגשים האחים את יוסף במצרים למדו חז”ל שלשמעון היה תפקיד מפתח במכירת יוסף כפי שרואים ממעשהו של יוסף לבחור דווקא בשמעון לאסור אותו בכלא: “וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם מְרַגְּלִים אַתֶּם לִרְאוֹת אֶת עֶרְוַת הָאָרֶץ בָּאתֶם…וַיִּקַּח מֵאִתָּם אֶת שִׁמְעוֹן וַיֶּאֱסֹר אֹתוֹ לְעֵינֵיהֶם”. בקריאת הסיפור המרגש שמתי לב שהשורש ש.מ.ע חוזר פעמים רבות אם בשמיעתו של יעקב כי יש שבר במצרים ובעיקר בשמיעתו של יוסף מהצד מה מדברים ביניהם האחים. שמעון אשר נולד משמיעת אלוהים ללאה מתגלה ככח דומיננטי שבו יוסף שומע גם הוא אך לפני שהוא נענה להם ומתגלה הוא בוחר בדרך של גמול ומסע חינוכי במהלכו שמעון מוכרח להיות אסור בכלא.

 

נחלת שבט שמעון

עם כניסתו של שבט שמעון לארץ כנען קיבל גם הוא חלק ונחלה בארץ המובטחת. מי שיורד דרומה לנגב ימצא את המועצה האזורית בני שמעון הממוקמת בצפון הנגב וכוללת 13 ישובים בתחומה. חלק משטחי המועצה מצויים בנחלה ההסטורית של שבט שמעון שהיא הדרומית ביותר מכל שבטי ישראל, באזור הנגב. נחלת השבט גבלה בצפון בנחלת שבט יהודה והשבט המקביל לו מעבר הירדן המזרחי הוא שבט ראובן שהתיישב במיקום הדרומי ביותר מזרחית לירדן, מצידו השני של ים המלח. למעשה אין בתנ”ך תיאור מדוייק של גבולות הנחלה אלא רשימה של הערים המתייחסות לשבט. בהמשך, בתקופה שלאחר פילוג ממלכת ישראל, נטמע שבט שמעון בתוך שבט יהודה ועצמאותו הלכה ונחלשה. יש הרואים בכך קיום נבואתו של יעקב אשר “בירך” בסוף ימיו: “שִׁמְעוֹן וְלֵוִי, אַחִים–כְּלֵי חָמָס, מְכֵרֹתֵיהֶם.  בְּסֹדָם אַל-תָּבֹא נַפְשִׁי, בִּקְהָלָם אַל-תֵּחַד כְּבֹדִי: כִּי בְאַפָּם הָרְגוּ אִישׁ, וּבִרְצֹנָם עִקְּרוּ-שׁוֹר. אָרוּר אַפָּם כִּי עָז, וְעֶבְרָתָם כִּי קָשָׁתָה; אֲחַלְּקֵם בְּיַעֲקֹב, וַאֲפִיצֵם בְּיִשְׂרָאֵל”. יעקב מאחל לשבט שמעון שיתפזר ומדבר בתקיפות נגד שמעון ולוי, כנראה בשל מעשה הנקמה שהוזכר.

 

שמעון בימינו

השם שמעון לא רווח יותר מידי בימינו (יש כאלה המקצרים אותו לכינוי “שימי”). הזכרנו את שמעון פרס ושמעון בוסקילה אבל לא רבים הם הילדים בני דורנו הקרויים בשם זה. האם הסיבה לכך טמונה באישיות המורכבת של שמעון שהתגלה כקנאי וכמי שהפך את שמיעתו החיובית של אלוהים לכח שלילי בלתי מרוסן? טמיעתו של שמעון בנחלת שבט יהודה נועדה לרסן את שמעון ולאזן את כוחו הנקמני בכמות נדיבה של הודיה וטוב לב. נאחל לעצמנו שנזכה לשמוע ולהשמיע רק קולות של מתינות, רכות והתחשבות ושכל מי שקרוי על שמו של שמעון הראשון יתקן לטובה את כוחה של שמיעה וירבו שמעונים חיוביים בלבד. נשתמע בקרוב! 🙂

אהבתם? שתפו בשמחה!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

צרו קשר לחויה מיוחדת

  בווצאפ: 054-7272418

תוצאת תמונה עבור סמל סלולרי בטלפון: 072-3912020

תמונה קשורהבמייל: shvilimba@gmail.com

תוצאת תמונה עבור לוגו פייסבוקבפייסבוק: שבילים בה