שבט יהודה בשנות אלפיים – טיול בעקבות יהודה
השבט שהשפיע יותר מכל על הזהות היהודית וההסטוריה של עם ישראל הוא שבטו של יהודה, הבן הרביעי בשבטי ישראל. “כולנו יהודים, יהודים במאה אחוז” שר קזבלן וזה קודם כל בזכות ההשתייכות לשבט יהודה. הנה הסיפור האישי והקולקטיבי של היהודי הראשון: יהודה.
הפעם אודה את ה’
בלידת שלושת הילדים הראשונים – ראובן, שמעון ולוי – ניכרת היתה זעקתה ופחדיה של לאה. שמו של כל ילד הוטען בקריאה נואשת לתשומת לב מצד יעקב. ואילו הפעם, עם לידת הבן הרביעי מורגשת במיוחד הרגיעה מסערות הנפש. זו הפעם הראשונה שלאה רגועה ויכולה פשוט להודות: “וַתַּהַר עוֹד וַתֵּלֶד בֵּן, וַתֹּאמֶר הַפַּעַם אוֹדֶה אֶת ה’ עַל-כֵּן קָרְאָה שְׁמוֹ יְהוּדָה; וַתַּעֲמֹד מִלֶּדֶת.” (בראשית כט). הפעם לאה פשוט מודה מהלב. היא איננה במרדף (“ותעמוד מלדת”) והיא יכולה להודות על כל היש שלה. כוחו של יהודה הוא בהודיה העמוקה ובבטחון הגמור שמאפיין אותו וזהו גם הטיפוס האנושי שיוכל להנהיג ולהוביל. זהו האיש לו מיועדת המלוכה. כשיעקב אביו מברך לפני מותו את יהודה הוא מדגיש את כוחו למלוך: “יְהוּדָה, אַתָּה יוֹדוּךָ אַחֶיךָ–יָדְךָ, בְּעֹרֶף אֹיְבֶיךָ; יִשְׁתַּחֲווּ לְךָ, בְּנֵי אָבִיךָ. גּוּר אַרְיֵה יְהוּדָה, מִטֶּרֶף בְּנִי עָלִיתָ; כָּרַע רָבַץ כְּאַרְיֵה וּכְלָבִיא, מִי יְקִימֶנּוּ. לֹא-יָסוּר שֵׁבֶט מִיהוּדָה, וּמְחֹקֵק מִבֵּין רַגְלָיו, עַד כִּי-יָבֹא שִׁילֹה (בראשית מ”ט). אותה הודיית תודה אימהית של לאה הופכת אצל יעקב האב להודאה בכוחו וסמכותו של יהודה ולהודייה בפניו. יהודה, אתה יודוך אחיך, אתה זה ש-לך ובפניך יאמרו כל האחרים תודה.
תכונות של מנהיג
עם גדילתו ובגרותו גילה יהודה תכונות של מנהיג ראוי. שני סיפורים דרמטיים בספר בראשית מתארים זאת היטב. סיפור אחד נוגע למכירת יוסף במהלכה מתגלה כושר המנהיגות והשפעתו הרבה של יהודה על אחיו. “וַיֹּאמֶר יְהוּדָה אֶל-אֶחָיו מַה-בֶּצַע כִּי נַהֲרֹג אֶת-אָחִינוּ וְכִסִּינוּ אֶת-דָּמוֹ. לְכוּ וְנִמְכְּרֶנּוּ לַיִּשְׁמְעֵאלִים וְיָדֵנוּ אַל-תְּהִי-בוֹ כִּי-אָחִינוּ בְשָׂרֵנוּ הוּא וַיִּשְׁמְעוּ אֶחָיו”. גם אחר כך עם הפיכתו של יוסף למשנה למלך מצרים וירידת האחים למצרים היה זה יהודה שעמד בתקיפות ובאומץ (“ויגש אליו יהודה”) כדי לייצג את יעקב ובניו. בזכות תעצומות הנפש של יהודה בחר יוסף לגלות את עצמו בפני האחים ולהיחשף. בסיפור אחר מוצגת לכאורה חולשתו של יהודה אבל גם היא התבררה לבסוף כמעלה. יהודה נושא לאישה את בת שוע, היולדת לו שלשה בנים: ער, אונן ושלה. תמר מתחתנת עם ער, אך הוא מת. אונן מסרב לייבם אותה ואף הוא מת בשל סירובו להקים זרע לאחיו, ויהודה מסרב לתת לה את בנו השלישי שלה, מכיוון שהוא חושש לחייו. תמר החושקת בהריון מתחזה לזונה על אם הדרך ויהודה שוכב עימה ומציע לה גדי עיזים וערבון של בגדיו. כשמתגלה בכפר כי תמר בהריון ממעשה זנות, מצווה יהודה להמיתה בשריפה. תמר שולחת ברמיזה את בגדיו ויהודה בוחר להודות “צדקה ממני, כי על כן לא נתתיה לשלה בני”.
בקורס הזה המטרה שלי היא להראות לך כי אכן יש קשר עמוק בין קלפי הטארוט לבין אתרים ומקומות בארץ ישראל. הסמלים והמשמעויות שבקלפים נגזרים ישירות מאירועים הסטוריים, מדמויות ומתהליכים שמתגלים גם כאן בארץ ישראל והחשיפה לקשר הזה תעמיק גם את ההבנה של הקלפים, גם מקומות בארץ וגם את הנפש שלך..
לא רק תודה והודייה גלומים בשמו של יהודה אלא גם הוידוי וההודאה בטעות. וגם זו כנראה תכונה מהותית באופיו של מנהיג אמיתי. ואכן, מההריון של יהודה ותמר נולדו התאומים פרץ וזרח, כאשר מפרץ יצאה שושלת המלוכה, שושלת בית דוד.
יין כמים ומדבר
עם חלוקת הנחלות בארץ המובטחת מקבל שבט יהודה נחלה גדולה במיוחד בדרום הארץ עם 48 ערים. מצפון לו נמצאים בנימין ודן, ממזרח ים המלח וממערב הים התיכון. בשיטחו של יהודה נמצאים, הרים, עמקים ומדבר. מדבר יהודה שמהווה מוקד משיכה לטיולים מאפיין איזור יבש במיוחד אך חלקיו המערביים של נחלת יהודה מאופיינים בפוריות חקלאית. בברכתו של יעקב ליהודה הוא אומר: “אֹסְרִי לַגֶּפֶן עִירֹה, וְלַשֹּׂרֵקָה בְּנִי אֲתֹנוֹ; כִּבֵּס בַּיַּיִן לְבֻשׁוֹ, וּבְדַם-עֲנָבִים סוּתֹה. חַכְלִילִי עֵינַיִם, מִיָּיִן; וּלְבֶן-שִׁנַּיִם, מֵחָלָב” מרוב כרמים וגידולי הגפן יוכל שבט יהודה לכבס את בגדיו ביין במקום במים! ואכן שפלת יהודה רווייה גם בימינו בכרמים רבים למאכל ובעיקר ליין.
ירושלים של יהודה
יותר מכל מקום אחר בארץ ובעולם ידועה היא ירושלים, העיר המלכותית מבית היוצר של שבט יהודה. היה זה דוד המלך שכונן אותה כעיר הממלכה, שלמה בנו מקים בה את המקדש הראשון ומני אז הופכת לעיר האלוהים והאומה. אחרי מות שלמה מתפצלת הממלכה וירושלים מהווה מרכז רק לממלכת יהודה בעוד ממלכת ישראל הצפונית מתנתקת ממנה. התנ”ך מתאר היטב מה אירע לשתי הממלכות וכיצד גלו עשרת השבטים בחורבן אשור. מיני אז חוזרת ירושלים לשיא כוחה הלאומי כאשר רבים משבטי ישראל פשוט נעלמים ואילו שבט יהודה חי ובועט. לא הרבה זמן עבר עד שהגיע הכיבוש הבבלי. ירושלים נחרבת גם היא, ירמיה מקונן במגילת איכה והאליטה משבט יהודה יוצאת לגלות. גם אחרי החזרה לירושלים תחת השלטון הפרסי ובניית בית המקדש השני נשמר מעמדה של ההנהגה משבט יהודה אך אט אט הזהות הלאומית מקבלת תפנית.
מיהודה ליהודים
החל מתקופת שיבת ציון ובעיקר בתקופת החשמונאים התורה מקבלת יותר פרשנויות ומתחילים להיווצר בתי מדרשיות ואסכולות שונות בהגדרת הזהות העצמית. מתחיל תהליך בו פחות מדברים על שבט יהודה אלא יותר על יהודים, פחות על לאום ויותר על דת , חוק ואמונה. לתוך הסיפור הזה נכנס כמובן גם סיפורו של המשיח ישוע שהביא בעקבותיו דת חדשה שגם היא מקורה כמובן ב…שבט יהודה. אבל היום השבט כבר אינו רלוונטי. מדברים על יהדות ויהודים, על זהות עצמית נודדת שחרגה הרבה מעבר לגבולות של שבטים. “כולנו יהודים, יהודים במאה אחוז”, שר הקזבלן למרות שכנראה גם שבטים אחרים מעורבבים בגנטיקה של העם שלנו זה כבר פחות משנה כי זה כנראה סוד הצלחתו של השבט הידוע מכל, שבט שהצליח לגרום למהפכה שחורגת מגבול גיאוגרפי וגנטי והשפיע על הזהות הכללית שלנו ועל העולם כולו.