מה יש לעשות בנתניה? טיול בנתניה בירת השרון
נתניה מכונה גם בירת השרון, והיא עיר שמונה למעלה מ-200,000 נפש ויושבת במרכז חופו של הים התיכון.
שמה של העיר עלה בעבר הודות למסחר היהלומים ולעיתים עקב פיגועי טרור קשים. כיום מסתמנת נתניה כעיר מגורים ובילוי מתקדמת במיוחד. ואני אתן לכם כמה נקודות ציון בתולדותיה וטיפים לסיור בשכונותיה.
על שם מי קרויה נתניה?
נתניה נוסדה בשנת 1929 על ידי קבוצת בני בנימין שאנשיה הקימו כבר קודם לכן את הרצליה. חבל השרון לא היה מיושב מספיק ביהודים ובארץ ישראל חדר בעוצמה ענף הפרדסנות וההדרים. ראשי הקבוצה , עובד בן עמי ואיתמר בן אב”י נסעו לחו”ל לגייס כספים להקמת ישוב חדש מוקף פרדסים בשרון וכחלק ממאמץ זה פנו לנדבן האמריקאי נתן שטראוס.
שטראוס היה איש עסקים יהודי אמריקאי ממוצא גרמני שהיה מבעלי רשת חנויות הכלבו מייסיס (Macy’s). אשתו הייתה סגנית נשיאת כבוד של ארגון הנשים “הדסה” והוא עצמו היה מעורב מאוד בנושא בריאות הציבור בכלל ופסטור החלב בפרט. שטראוס היה נדבן גדול ובעל זיקה למעשה הציוני ולכן השתדלו באגודת בני בנימין להבטיח לו כי לרגל יום הולדת ה-80 של נתן יקראו יישוב על שמו.
מטיטניק למדינת ישראל
שטראוס ביקר כמה פעמים בארץ, אך המרתקת במיוחד היא ביקורו בשנת 1912 שהתארך מעבר למצופה ובשל כך “החמיץ” את עלייתו על סיפון אניית הטיטניק בה כבר שהה אחיו איזידור. אחיו וגיסתו טבעו למוות ואילו נתן נשאר בחיים וראה בכך אות משמיים לתרומתו החשובה לישוב היהודי בארץ ישראל. מי יודע..אולי הודות לכך אכן נוסדה גם נתניה…
בספטמבר 1928 נרכשו אלפי דונם מכפרי האזור בראשות נכבדים מטול כרם ומהכפר אום חאלד. בדצמבר אותה שנה כבר עלו מספר מתיישבים על הקרקע וכבר בתחילת 1929 החלו בכריית באר מים, חריש האדמה והכנת השטח לפרנסה מפרדסים. מאורעות ופרעות לצד יתושים וביצות היוו מכשול לא פשוט לצמיחתו של היישוב אך אלה לא יכלו לו ונתניה התבססה וגדלה עד להפיכתה לעיר ואם בשנת הקמת המדינה, 1948. במהלך מלחמת ששת הימים נתניה אף ספגה פגיעות מהצבא הירדני ומארטילריה עיראקית, אך מאז כבר זכינו לעליה גדולה מרוסיה ולהתפתחות מודרנית שהפכו את נתניה לעיר שוקקת ומזמינה. החל משנת 2007 הוכתרה נתניה אף כבירת הספורט של ישראל.
אז איפה כדאי לבקר בנתניה?
אם תרצו לפגוש בהיסטוריה היפה של נתניה:
- “מוזיאון העיר נתניה – המרכז לתולדות העיר”. נמצא ברחוב מקדונלד 3. במוזיאון יש תערוכות מתחלפות על תולדות העיר. וחדר קבע שבו שחזור חדר עבודתו של עובד בן עמי עם רהיטים ומוצגים מקוריים.
- “מוזיאון בית הבאר”. נמצא ברחוב סוקולוב 17 ובו באר המים שנחפרה כדי להשקות את פרדס חוות “פרדס הגדוד”. במוזיאון מופעלת משאבת מים משוחזרת של הבאר ונמצאים בו מוצגים על ימיה הראשונים של נתניה.
- בשטח אום ח’אלד (הכפר שבשטחו הוקמה נתניה הקטנה) , ברחוב בנימין מינץ, בתוך גן מטופח, נמצאת השקמה העתיקה והמפורסמת של נתניה, עץ אדיר-ממדים שעדיין נותן פירות. לרגליו ציור גדול של אותה שקמה משנת 1873.
אם תרצו לשוטט בשמורות הטבע שיש בסביבה:
- בריכת דורה / בריכת דורא – היא שלולית חורף עונתית וריאה ירוקה לצד מתקני משחקים. נמצאת בשדרות בן-גוריון.
- שמורת האירוסים, נמצאת בשדרות בן-גוריון. בה משוטטים בעלי חיים רבים ובה פורח אירוס הארגמן בעונה.
- בסמוך לדרום העיר באזור צומת פולג עובר נחל פולג ושמורת פולג שהינם אתרי טיול קלאסיים למשפחות , הולכי רגל ורוכבי אופניים. השמורה משלבת דיונות חול, זרימת נחל , רכסי כורכר ועוד.
וכמובן אל תשכחו לבקר בחוף הים היפה של העיר ובטיילת המשודרגת שהקימה העירייה.
צאו ותיהנו!